מושגי יסוד בדיני משפחה: משמורת, מזונות ילדים, נוסח צוואה

המומחיות שלנו השקט הנפשי שלכם
הירשמו עוד היום וניפגש


תחום דיני המשפחה הוא תחום רחב, הכולל נושאים משפטיים שונים. אחד מן הנושאים המרכזיים הוא גירושין בין בני זוג.

בני זוג התוהים איך מתגרשים כאשר יש ילדים חשוב שידעו כי במסגרת פתיחת הליך הגירושין, יש להחליט בסוגיות שונות והעיקריות שבהן: משמורת ומזונות ילדים. משמורת הוא המונח המשפטי המתייחס לחזקה הפיזית על ילד קטין, שהרי עד גיל 18, נמצא הוא בחזקתו ואחריותו של הורה. במרבית המקרים, נקבעת משמורת מלאה לאם והסדרי ראייה לאב. במצב זה, ישלם האב לאם, מזונות ילדים.

בני זוג רבים חותמים על הסכם גירושין, אשר במסגרתו, גיבשו הסכמה לגבי משמורת ומזונות ילדים. במקרה שכזה, יוגש ההסכם לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני.

לעיתים, ישנה מחלוקת בין הצדדים, בנושאים אלו ועל כן, מותירים הצדדים את ההכרעה לידי השופט או הדיין. דיני המשפחה, עניינם גם בנושא צוואות וירושות. עזבונו של אדם יחולק בהתאם לצוואה או בהתאם לדין, אם לא הותיר אחריו המנוח, צוואה. על מנת שצוואה תהיה תקפה, עליה לעמוד בתנאי חוק הירושה ועל כן נוסח צוואה, הוא מושג חשוב שיש להכיר.

 

משמורת

כאשר בני זוג נפרדים, אחת ההחלטות החשובות ביותר היא נושא המשמורת של הילדים. ישנם שני סוגי משמורת: מלאה ומשותפת. בחלק נכבד מן המקרים, מסכימים בני הזוג, כי האם תהיה ההורה המשמורן ומחליטים על הסדרי ראייה לאב.

היה ובני הזוג חלוקים בעניין זה ואינם מצליחים להגיע להסכמה, יציגו את טענותיהם בפני השופט או הדיין, אשר יכריע בשאלת משמורת. בתי המשפט לענייני משפחה וכן בתי הדין הרבניים, יעניקו במרבית המקרים, משמורת מלאה לאם, במיוחד כאשר הילדים קטנים.

העיקרון המנחה לעניין משמורת, הוא טובת הילד. פירושו של דבר הוא כי החזקה תינתן להורה אשר יכול לדאוג לכל צרכיו של הילד ולשמור על בריאותו הפיזית והנפשית. הערכאות השיפוטיות ימסרו את החזקה על הילדים לאם, למעט מקרים בהם זו אינה משקפת את טובת הילד. במצב זה, תימסר משמורת לאב.

בשנים האחרונות, יותר ויותר הורים מחליטים על משמורת משותפת. סוג משמורת זה, מאפשר לאב, להיות מעורב באופן משמעותי יותר בגידול הילדים ובקבלת ההחלטות, מאשר במשמורת מלאה לאם.

יש להדגיש כי בתי המשפט אינם תומכים, במרבית המקרים, בסידור של משמורת משותפת ועל כן, קבלת אישור בית המשפט, מחייבת קיומם של מספר תנאים, למשל:

מערכת הורית תקינה: טובת הילד, שכאמור היא העיקרון המנחה, תלויה רבות בטיב מערכת היחסים בין ההורים. על כן, התנאי הראשוני הוא כי בין ההורים, מערכת הורית תקינה ובריאה, המאפשרת להם לקבל החלטות במשותף, לגבי גידול הילדים.

היה והתקשורת בין ההורים אינה טובה, משמורת משותפת, רק תקשה על הילדים ותגרום להם לעוגמת נפש גדולה.

מיקום גיאוגרפי: משמורת משותפת חייבת להיות סידור פרקטי ויעיל ועל כן, מגורי שני ההורים, חייבים להיות קרובים גיאוגרפית זה לזה ולבית הספר של הילדים.

היגיון כלכלי: טובת הילד כוללת גם את טובתו הכלכלית. משמורת משותפת יכולה לסייע כלכלית לשני הצדדים, אך יכולה גם לעשות בדיוק את ההפך ולכן, היא אינה מתאימה בכל מצב.

 

מזונות ילדים – כיצד יקבע שיעורם?

קביעת מזונות ילדים, תיעשה לאחר ההחלטה בעניין משמורת. זאת משום ששאלת המשמורת, משפיעה באופן ישיר על תשלום המזונות.

מזונות ילדים ישולמו להורה המשמורן, אשר לרוב הוא האם. במידה וישנה משמורת משותפת, אזי כמובן כי שיעור המזונות, יושפע מכך. בעבר היה נהוג כי האב הוא זה המשלם את המזונות, ללא התחשבות ברמת השתכרותה של האם. בימינו, המצב איננו כזה וכאשר רמת הכנסתה של האם גבוהה יותר משמעותית, מזו של האב, לדבר תהיה השפעה על קביעת גובה מזונות ילדים.

בדומה לנושא המשמורת, גם לעניין מזונות ילדים, יכולים ההורים להחליט ולעגן, במסגרת הסכם גירושין, את שיעור המזונות. היה ואינם מצליחים להגיע להסכמה, יכריע בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני, בעניין זה. הנחת המוצא לעניין קביעת שיעור מזונות ילדים, היא שמירה על רמת החיים לה הורגלו, כאשר יש לקחת בחשבון את הוצאות החינוך, הביגוד וכדומה.

 

על נוסח צוואה

דיני משפחה עוסקים גם בנושא הצוואות והירושות. אדם אשר הותיר אחריו צוואה, יחולק עזבונו על פיה. אם לא הותיר צוואה, תחולק ירושתו, על פי דין.ישנם מספר סוגי צוואות, כאשר נוסח צוואה, חייב להיעשות על פי אחד מן הסוגים הללו ובהתאם לתנאיו. זאת על מנת שהצוואה תהיה בעלת תוקף משפטי.

למשל, צוואה בכתב חייבת להיות בכתב ידו של המצווה, עליה להיות חתומה על ידו ולציין את תאריך החתימה על הצוואה. לעומת זאת, נוסח צוואה בפני עדים, יהיה מודפס ולא בכתב יד. המצווה יכול לבחור בכל סוג של צוואה, אך הצוואה חייבת לקיים את התנאים של סוג הצוואה. רק כך, תהיה זו תקפה על פי החוק.

דיני משפחה עוסקים בעניינים שונים ובין השאר בנושא מזונות ילדים ומשמורת. תשלום המזונות מועבר להורה המשמורן, אשר לרוב הוא האם. לעיתים יכולה להיות גם משמורת משותפת של שני ההורים. דיני משפחה, עניינם גם בצוואות. על מנת שצוואה תהיה בעלת תוקף משפטי, יש להקפיד על נוסח צוואה, בהתאם לסוג הצוואה.

עוד לא השארתם פרטים? התכתבו איתנו

השאירו פרטים כבר עכשיו ונחזור אליכם הכי מהר שנוכל!

צרו איתנו קשר

השאירו פרטים כבר עכשיו ונחזור אליכם הכי מהר שנוכל!

תינוק יושב בכיסא האוכל שלו ומחזיק כפית ביד כאשר אמא שלו לצידו
הדרכת הורים הפרעת אכילה – כיצד מתמודדים עם הפרעות אכילה אצל ילדים

כהורים, האחריות שלנו היא להבטיח את שלומם של ילדינו. תחום אחד בו אנו נתקלים לעתים קרובות באתגרים הוא ביחסים שלהם עם אוכל. להפרעות אכילה אצל ילדים עשויות להיות השלכות פיזיות ופסיכולוגיות חמורות, מה שהופך את זה חיוני להורים להצטייד בידע ובכישורים הדרושים כדי לטפל בבעיות אלו ביעילות.

למאמר המלא >>
הדרכת הורים
הדרכת הורים בגישה המערכתית – מה חשוב לדעת?

הורות יכולה להיות גם מתגמלת וגם מאתגרת. כהורים, אנו שואפים לגדל ילדים מאושרים ומותאמים היטב, אך לעיתים אנו זקוקים להדרכה ותמיכה כדי לנווט במורכבות של הדינמיקה המשפחתית. כאן נכנס לתמונה הדרכת הורים בגישה המערכתית. על ידי נקיטת גישה מערכתית, ההורים יכולים לפתח הבנה עמוקה יותר של הדינמיקה של משפחתם וללמוד אסטרטגיות יעילות לבניית קשרים חזקים עם ילדיהם.

למאמר המלא >>
2 הורים הולכים כאשר הבת שלהם באמצע
הדרכת הורים לילדים על הרצף – המדריך המלא

הדרכת הורים לילדים על הרצף האוטיסטי הוא היבט מכריע בהתפתחותם. כהורים, זה יכול להיות מכריע לנווט באתגרים הנלווים לגידול ילד על הספקטרום האוטיסטי. עם זאת, עם הכלים והמשאבים הנכונים, ההורים יכולים להעצים את עצמם לספק את התמיכה הטובה ביותר לילדם. במאמר זה, נחקור כמה אסטרטגיות וטכניקות יעילות שיכולות לעזור להורים לטפח את ילדיהם על הספקטרום האוטיסטי.

למאמר המלא >>
ילדה בת נוער יושבת ומסתכלת בספר לימוד
הדרכת הורים לבני נוער – מהם העקרונות החשובים בתהליך?

הורות לנער יכולה להיות חוויה מאתגרת ומתגמלת. הבנת המאפיינים הייחודיים של המוח בגיל ההתבגרות חיונית להדרכת הורים יעילה. גיל ההתבגרות הוא תקופה של התפתחות פיזית, רגשית וקוגניטיבית משמעותית. בני נוער חווים לעיתים קרובות שינויים במצב הרוח, מחפשים עצמאות ומפגינים התנהגות מסוכנת. על ידי זיהוי השינויים הללו, ההורים יכולים לתמוך טוב יותר בבני הנוער שלהם בשלב המעבר הזה.

למאמר המלא >>

רוצים מידע נוסף או הצעת מחיר משתלמת?

הכניסו את הפרטים שלכם בטופס המצורף ונחזור אליכם בהקדם האפשרי!