תחושת ניכור, תקשורת רעילה וקשיים הקשורים לחיי היום יום יכולים לדחוף כל זוג לקצה – גם זוגות שנמצאים יחד שנים רבות. לעיתים קרובות המעגל ממשיך את עצמו באופן טבעי והחיים יחד הופכים קשים יותר ויותר, זהו בדיוק הרגע בו כדאי לפנות לייעוץ זוגי. הייעוץ הזוגי הוא תהליך בו זוג מבקש עזרה מאנשי מקצוע מיומנים שיכולים לסייע להם לשפר את התקשורת, למצוא דרכים חדשות לפתרון קשיים ולבנות יחסים בריאים ותומכים.
כיצד נראה תהליך של ייעוץ זוגי?
תהליך הייעוץ הזוגי מתמקד בשלבים השונים של היחסים תוך שהוא מספק מסגרת בטוחה לבני הזוג לחשוב, לשתף וללמוד יחד כיצד לשפר את היחסים שלהם. הדבר נעשה בשיתוף פעולה, תוך אספקת כלים וטכניקות לתקשורת יעילה ולטיפוח יחסים בריאים. בני הזוג משתפים את האתגרים איתם הם מתמודדים ואת הציפיות שלהם ממערכת היחסים.
במהלך הייעוץ הזוגי, אנשי מקצוע יכולים לעזור לזוג לזהות את התהליכים שגורמים לקושי במערכת היחסים, הם יכולים לספק פתרונות ואסטרטגיות לתקשורת מוצלחת, לגייס את היכולות הייעודיות של כל אחד מבני הזוג ולעזור להם לשפר את השפעתם החיובית על היחסים. למעשה ייעוץ זוגי הוא לימוד מיומנויות שונות להתמודדות עם אתגרי מערכת היחסים, כאשר התמיכה והליווי האישי מסייעים לעשות זאת באופן ממוקד בתוך התהליך, וכמובן בהקפדה שאף אחד מהצדדים לא יפגע.
מתי פונים לייעוץ זוגי?
לא מעט בני זוג מתחבטים בשאלה מהו הזמן המתאים ביותר לייעוץ. ראשית, צריך ששני הצדדים ישתפו פעולה, לכן מומלץ להעלות את הרעיון ולבחון את תגובת הצד השני אליה. שנית, הזוג לא צריך להיכנס למצב של כאוס, הוא יכול לעשות זאת מבעוד מועד כדי למנוע אותו.
עם זאת, המציאות מלמדת אותנו שלעיתים קרובות הפניה לטיפול הזוגי תהיה בסמוך לאירוע משמעותי שהשפיע על בני הזוג, או כאשר הזוגיות נמצא על סף פירוק.
מומלץ לפנות לטיפול זוגי במקרים הבאים:
- אם קיים קושי בתקשורת הזוגית ואם קיים חוסר הבנה בסיסי שמונע מהזוג להתקדם במערכת היחסים.
- אם הזוג נמצא בהתמודדות מתמדת עם מתחים רגשיים שונים או קשיים בשל טראומות עבר הקשורים לאירועים משמעותיים בחיים, למשל חוויות טראומטיות, שינוי גדול או אובדן.
- כשמערכת היחסים לא מתקדמת ונמצאת במעין מעגל קסמים של הרס.
- כשעולים מתחים שונים בהקמת המשפחה, בגידול הילדים או בהתמודדות עם האחריות הגדולה כמו גם הפער בין בני הזוג בנושאים הללו.
- כשיש צורך להתמודד עם מצב משברי, למשל מחלה, אובדן, התמודדות אישית ומורכבת בעבודה, התמודדות עם משבר בחיים, למשל תאונה או קושי כלכלי פתאומי וגדול.
בנוסף לכל אלו, אם אנשים מרגישים שאין להם תמיכה מבני הזוג שלהם, אם הם חשים בדידות, שהם לא מצליחים לפתור את הבעיות עם בני הזוג, מומלץ לפנות לטיפול זוגי. כמובן שצריך את שיתוף הפעולה של שני הצדדים ורצוי שהדבר יעשה ממקום טוב ולא ממקום של אולטימטום על מערכת היחסים. כדאי לזכור – מטרת הטיפול היא לתת מענה אישי עבור הסיכוי למערכת היחסים. צריך להיות רצון טוב של שני הצדדים לפתוח את הדברים ולדבר עליהם בכנות, ועל בני הזוג לבוא עם כוונות כנות להצלחת הטיפול הזוגי.