רבות דובר על הקשר בין אכילת מתוקים לבין התגברות התופעות השונות הקשורות לקשב וריכוז, אך מהו מקורן? האם אכילת ממתקים ופחמימות באמת משפיעה על רמת הקשב והריכוז שלנו, האם יש סגנון חיים שיכול לשפר את התופעות השונות הנגזרות מבעיות הקשב והריכוז? במאמר זה נדבר על השפעת התזונה על רמות האנרגיה במוח והכנו לכם מידע מקיף על השפעת התזונה ואורח החיים על הקשב והריכוז וגם יש לנו כמה טיפים מועילים עבורכם.
תפקיד התזונה בפעילות המוחית
המוח שלנו הוא איבר מופלא ורגיש, הקשר הישיר בין תזונה לבין הפעילות המוחית הוכח כבר לפני שנים רבות, ידוע כי מזונות מסוימים משפיעים באופן ישיר על הפעילות המוחית ואף על תהליכים נפשיים שונים. המוח שלנו מושפע מכמות המזון ואיכות המזון שאנחנו צורכים.
הסוכר הוא מקור האנרגיה שהמוח שלנו הכי אוהב, אבל אנחנו לא מדברים כאן על סוכר שאנחנו קונים בשקית, אלא על גלוקוז שנוצר בתהליך חילוף החומרים של הגוף מתוך הפחמימות והסוכר שאנחנו צורכים. ההשפעה היא קצרת טווח, צריכה גבוהה של סוכר ברוב המקרים תזיק במקום להועיל.
למאכלים שונים לאורך היום יש השפעה ישירה על תפקוד המוח, למשל, ארוחה מזינה ומלאה בסיבים תזונתיים ופירות יכולה להועיל רבות לריכוז ולתהליכי החשיבה, לעומת ארוחה עתירת קלוריות. אומגה 3 חיונית לתפקוד המוח, אפשר לקבל אותה דרך דגים, לכן מומלץ לאכול לפחות שתי מנות דגים בשבוע.
נוגדי חמצון שונים וויטמין E גם כן חיוניים עבור תפקודו התקין של המוח, אפשר לצרוך אותם בשוקולד מריר, באגוזים, זרעים ובפרי האבוקדו.
השפעת התזונה על התרגול המנטלי
במערכת העיכול שלנו ישנם מיקרואורגניזם ובקטריות המשפיעים על הבריאות של גופנו. הבקטריות הטובות במערכת העיכול מהוות שחקן עיקרי בתהליכי עיכול המזון ובכך יש להן קשר ישיר לפעילות המוח והתפקוד הקוגניטיבי. הן עוזרות לפירוק ועיכול המזון, לספיגת החומרים התזונתיים והפקת הוויטמינים מתוך המזון, הן גם משפיעות על ייצוב רמות הסוכר בדם ועל הפקת החומרים המגנים על מערכת העיכול מפני חיידקים רעילים.
חמצון הוא תהליך ביולוגי שגורם נזק בתאים ובהם תאי המוח, חמצון רב מדי יכול להוביל לדלקות שונות ולבעיות קשב וריכוז. נוגדי חמצון כמו ויטמין C וויטמין E משמשים להגנה על תאי הגוף מפני נזקים שונים הנגרמים מתהליכי החמצון ועל צריכתם חיונית לתפקוד המנטלי. מסיבה זו ישנו קשר ישיר בין תזונה כחלק ממהלך טיפול בהפרעות קשב וריכוז בילדים ובמבוגרים כאחד.
סוכרים ופחמימות פשוטות – השפעתם על רמות האנרגיה במוח והקשר שלהם ליכולת הריכוז
הסוכרים והפחמימות הם מקורות אנרגיה לגוף, כאשר אנו צורכים אותם הם הופכים בגוף לגלוקוז שנכנס למערכת הדם, לתאים וכמובן למוח. המוח שלנו צורך פחמימות פשוטות באופן מתמיד, כאשר רמת הסוכר בדם נמוכה למשל לאחר ארוחה לא מאוזנת או אחרי פעילות גופנית מאתגרת, יכולות הריכוז והמוטיבציה שלנו עשויות להיפגע.
עם זאת, לא כל פחמימה או סוכר יועילו לגוף, כך גם בכל הנוגע לצריכה מוגברת של סוכרים. כאשר רמת הסוכר בדם תקינה, המוח יכול לעבוד ביעילות ולתמוך ביכולת הריכוז והמוטיבציה, לכן פחמימות פשוטות, כמו דגני כוסמין, פירות טריים וירקות, מהווים את המקור הטוב ביותר לסוכרים וגם אז – יש צורך להתאים את המינון המדויק לגוף.