התקף חרדה יכול לקרות לכל אחד, בכל מקום ומסיבות רבות, ומי שחווה אתו פעם אחת יבקש להימנע מהתקף נוסף. התחושות הפיזיות של התקף החרדה לא נעימות כלל, אך עוד יותר מכך לא נעימה התחושה הנפשית אליה נקלעים. אז איך נמנעים מהתקף חרדה נוסף, מה ניתן לעשות כאשר כבר מתרחש התקף ומהם הסימנים המזהים לכך שהוא קורה בפועל? הכתבה הזו עבורך.
ממה נגרמת החרדה
כדי להבין כיצד יש לטפל בהתקף החרדה, כדאי להכיר את הגורמים והסיבות לו. התקף החרדה יכול להיגרם משום דבר, ממש ללא כל סיבה, וגם יכולה להיות לו סיבה. זה יכול להיות סטרס גדול בו נמצא מי שחווה את ההתקף, או תחושה פיזית קשה, למשל בזמן פציעה או מחלה, שגורם להיכנס ללחץ גדול עוד יותר, דבר שמוביל להתקף חרדה. זה יכול לקרות גם בגלל דאגות רבות בחיים, לעיתים קרובות בנושאי בריאות, ולפעמים בכלל קשיים רגשיים של מי שחווה את החרדה.
מהם התסמינים של התקף החרדה?
כדאי לדעת שהתקף חרדה ממוצע אורך כשתיים עד חמש דקות, בשלב החריף של ההתקף. התחושות הלא נעימות שנגרמו בשל ההתקף יכולות להישאר גם הרבה לאחר מכן, במיוחד אם ההתקף חריף וקשה.
התסמינים הם פיזיים ונפשיים בו זמנית. מבחינה פיזית מי שיחווה התקף חרדה יחוש דפיקות לב מואצות, כאבים בחזה, צמרמורות, בחילה, קוצר נשימה, הזעה ורעד וחוסר יציבות. מבחינה נפשית התחושה יכולה להיות קשה במיוחד, לעיתים קרובות אנשים מדווחים שחשו שהם עומדים להשתגע או אפילו למות.
כיצד מאבחנים התקף חרדה?
אבחון התקף חרדה נעשה בדרך כלל על ידי רופאים ששוללים מצבים פיזיים אחרים. הרבה פעמים האינדיקציה הראשונית לכך שמדובר בהתקף חרדה ניתנת במיון או במוקד לרפואה דחופה, לאחר בדיקות פיזיות להתקף החרדה שמוכיחות כי לא קיימת בעיה פיזית אחרת. בצירוף עם התופעות הפיזיות השונות של תסמיני התקף החרדה ושאלות מקדימות, בדרך כלל מתגלה שמדובר בהתקף חרדה.
מהן דרכי הטיפול בהתקף חרדה?
אין ספק שכל מי שחווה התקף חרדה בחייו ירצה להימנע עד כמה שניתן מהתקף נוסף. מדובר על תופעה פיזית ונפשית לא נעימה בכלל, לעיתים אף מצלקת, וגם ההתמודדות לאחר מכן עם העובדה שמדובר בהתקף חרדה יכולה להיות מורכבת. אנשים מתביישים שהם חווים התקף, אך הם אינם מודעים לאחוזים הגבוהים באוכלוסייה שחווים בדיוק את אותו הדבר. מחקרים מארצות הברית מראים כי 1.8% מהאוכלוסייה חווים התקף חרדה בכל שנה מעל גיל 18, אגב, רובם המוחץ לא ניגש לקבל טיפול פסיכיאטרי בהתקף חרדה למרות שיעילותו מוכחת.
מדוע אנשים בוחרים שלא לקבל טיפול? בעיקר בשל הבושה או ההכחשה שזה בכלל קרה להם. עם זאת, מי שלא יטפל בגורמים שהובילו לחרדה עלול למצוא את עצמו באותו המצב בשנית, לכן ההמלצה הטובה ביותר היא לגשת לטיפול פסיכיאטרי. יש שיעזרו בטיפול פסיכיאטרי בלבד, ויש שיתמכו גם באמצעות תרופות להן השפעה טובה על התקף החרדה כאשר הוא מתרחש בפועל.
דרכים נוספות לטפל בהתקף חרדה הן הימנעות ממנו תוך הורדת גורמי הלחץ בחיים שמובילים להתקף חרדה. מומלץ לדעת את התסמינים השונים, להימנע מגורמי לחץ, להפסיק לעשן ולשתות קפה בתדירות גבוהה, לעסוק בספורט ולבצע תרגילי הרפיה ונשימה בתחילת ההתקף.